
Eğitimde görme engelli bireyler için erişilebilirlik ve kapsayıcılığı artırmaya yönelik çalışmalar, önemli ilerlemeler kaydetmiş olsa da, ders kitapları ve sınava hazırlık materyalleri hala istenen düzeyde değil. Peki, eğitim sürecinin tüm bileşenlerini görme engelli öğrenciler için nasıl daha kapsayıcı ve erişilebilir hale getirebiliriz? İşte Ders Ortağım Projesi, bu sorudan ilham alarak yola çıktı. Güncel öğrenme materyallerini, sınav sorularını ve konu anlatımlarını sesli kaynaklara dönüştürerek görme engelli öğrencilerin sınavlara hazırlık süreçlerine destek olmayı hedefliyor.
Bu amaç doğrultusunda, Ders Ortağım Projesi’nin kurul ekibi olarak MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Ders Ortağım Projesi’ni anlattık. 50’den fazla üniversite öğrencisinin katıldığı iki oturumda, Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında öğrencilerle bir araya gelerek projedeki misyonumuzu ve faaliyetlerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Topluma Hizmet dersi, öğrencilerin kendi bölüm programları çerçevesinde edindikleri bilgi ve becerileri toplumsal hizmet projeleri aracılığıyla uygulayarak aktif yurttaşlar olmalarını hedefleyen bir ders olduğu için, eğitimde eşitlik ilkesiyle yola çıkan Ders Ortağım Projesi de bu kapsamda öğrencilerin sosyal sorumluluk bilincini artırmaya ve toplumda farkındalık yaratmaya katkı sağlıyor.
Kapsayıcılık ve erişilebilirlik kavramlarının, üniversitelerde öğretmen adaylarının eğitim programlarında yer almasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ders Ortağım ekibi olarak, üniversite çağındaki öğrencilerin gönüllü olarak akranlarına destek olmalarını teşvik ederek, uzun vadede sosyal faydayı sürdürülebilir kılabileceğimizi düşünüyoruz. Etkinliğe katılan öğrencilere ve Sayın Ece Sarıgül’e ilgi ve destekleri için teşekkür ederiz!